Het innerlijk kind staat voor de gevoelens, de gedachten en de geloofsovertuigingen die je hebt ontwikkeld in de kindertijd en die je ,als volwassene, nog steeds bij je draagt. Vaak gaan de negatieve ervaringen, die we hebben geïnternaliseerd, ons in de weg zitten in ons volwassen leven.
Innerlijk kind werk gaat uit van de ‘kleine ik’ in jou; ervaringen die je in de kindertijd hebt opgedaan, die een bepaald gevoel opriepen en daar heb je conclusies aan gekoppeld. Ze zijn ‘jouw’ waarheid geworden en daar leef je naar. Ze zijn vervlochten geraakt met je ‘zijn’. Vaak kun je als volwassene niet eens meteen aanwijzen waardoor een patroon tot stand is gekomen; je merkt bijvoorbeeld dat situaties zich herhalen op het werk (bijvoorbeeld werk toegeschoven krijgen van je collega) of in (liefdes)relaties. Wanneer je hier tegenaan loopt en het wilt aanpakken, dan ontdek je dat deze situaties het resultaat zijn van diep verborgen ervaringen uit de kindertijd en hetgeen je je uit die tijd eigen hebt gemaakt.
Thema’s die met het innerlijk kind verbonden zijn gaan vaak over verlating, vertrouwen, eenzaamheid, niet gezien of gehoord worden. Deze thema’s roepen vaak gevoelens op van boosheid, verdriet, machteloosheid en angst. Dit is niet zo gek want als kind ben je afhankelijk van je opvoeders en in het wereldbeeld van een kind valt of staat alles met zijn/haar ouders. Het gaat over gevoelens van veiligheid, geliefd worden, erbij horen, er toe doen, et cetera.
Stel: je bent opgegroeid in een gezin waarin het niet toegestaan was om boosheid te uiten. Wanneer je een uitspatting had dan werd er, op strenge toon, tegen je gezegd: ‘Lieve kindjes worden niet boos’ en vervolgens werd je genegeerd. Voor een jong kind kan een dergelijke uitspraak en gedrag al als bedreigend worden ervaren als dit keer op keer gebeurd en er geen ‘reparatie’ vanuit de ouders komt. Dan leert het kind boosheid te onderdrukken, dat het zichzelf niet mag zijn anders krijgt het geen liefde en dat het buitengesloten wordt als het zich niet naar ‘behoren’ gedraagt.
In het hier en nu krijg je werk toegeschoven van je collega, keer op keer. Je durft je niet uit te spreken omdat je het goede contact niet wilt verliezen. Als het tijd is om naar huis te rijden dan barst je in huilen uit omdat je opmerkt dat de tank bijna leeg is. Dit is een signaal dat er iets niet klopt: de reactie op een lege tank heeft waarschijnlijk niets met de lege tank te maken en gaat over hetgeen dat daaronder zit. Wellicht frustratie, onmacht en angst. Je hebt echter niet geleerd dat jouw emoties er toe doen en dat je een verzoek mag weigeren.
Uiteraard kunnen we de tijd niet terugdraaien en ook al kun je als volwassene inkomen dat jouw opvoeders op een bepaalde manier met je omgingen. Dat staat los van hoe je als kind, op zo’n moment, iets anders nodig had dan wat je kreeg. Innerlijk kind werk leert je om jouw gekwetste innerlijke kind een stem te geven en nu je zelf volwassen bent daar goed voor te
zorgen.
Tijdens een innerlijk kind sessie ga je terug naar een slechte ervaring uit de kinderjaren en onderzoek je wat de behoeften waren waarin de ‘kleine ik’ niet in voorzien is. Heeft het geruststelling nodig? Een knuffel? Gewoon samenzijn? Een uitleg? Een luisterend oor? Dat kun je dan nu als liefdevolle volwassene aan jouw ‘kleine ik’ geven. Het gaat vaak om het liefdevol repareren, onverdeelde aandacht geven en erkenning. Dat herstelt het gevoel van veiligheid van de ‘kleine ik’ in jou en hoef je dat niet buiten jezelf te halen.
Zulke sessies geven inzicht in hoe de ervaringen van toen zich vermengen met de situaties in het hier en nu.
Gaandeweg leer je jouw innerlijk kind beter kennen en herken je hoe het zich manifesteert in jouw volwassen leven. In het voorbeeld van het toegeschoven krijgen van werk zou het kunnen resulteren in de ‘kleine ik’ gerust stellen, jullie band veilig stellen en de belofte dat je jouw innerlijk kind niet verlaat door je niet uit te spreken naar je collega. Dan ontdek je als volwassene dat het prima is om een grens te stellen naar je collega en dat het prima is als diegene dat niet leuk vindt!
Comments