top of page
KOPP & KOV

Ben jij opgegroeid in een gezin waar psychische problemen en/of verslavingen een prominente rol hadden? Welke verantwoordelijkheden kreeg jij van jongs af aan toebedeeld? De kans is groot dat er een structureel tekort was aan emotionele ondersteuning omdat je ouders (of verzorgers) simpelweg hun handen vol hadden aan zichzelf en de situatie waarin zij verkeerden. Hierdoor ben je wellicht opgegroeid met gebrek aan of een geringe mate van steun, aandacht en geruststelling. 

 

Bij wie kon jij terecht met jouw vragen? Of om verhalen te delen over wat je had meegemaakt? Welke rol had jij in het gezin? Werd je 'het gehoorzame kind' in de hoop om zo liefde en aandacht van je ouders te krijgen? Of haalde je juist kattenkwaad uit zodat je de aandacht op jezelf vestigde en er afleiding was voor de problemen van jouw ouders? 

     

IMG-3512.jpg

Waren er broertjes en/of zusjes om voor te zorgen? Was de sfeer grillig en kon de stemming 'opeens' omslaan? De onvoorspelbaarheid in huis zorgde ervoor dat je in staat van alertheid verkeerde om de situatie om je heen te beoordelen. Was er sprake van rolverwisseling (dat ouders hun wensen en behoeftes neerleggen bij de kinderen)? 

 

Als volwassen kind van ouders met psychische problemen en/of verslavingen loop je vast op thema’s als:

  • het verlangen naar veiligheid en geborgenheid 

  • begrijpen wat jouw plek is in de wereld  

  • in contact staan met je gevoelens, deze (h)erkennen

  • jouw behoeften en grenzen ontdekken en aangeven

Bij Praktijk de Binnenwereld vind je hulp bij deze vraagstukken.

bottom of page